Op zoek naar extra inspiratie rond het thema "managementsystemen"?
Kwaliteitsmanagement... een starre saaie bedoening04/09/2023
De toegevoegde waarde van een kwaliteitsmanagementsysteem zit niet in het bezitten van een digitale verzameling van alle verplichte procedures. Evenmin gaat het om gedetailleerd op papier vastleggen van ieder aspect van de organisatie. Maar waar ligt die waarde dan wel? En kan een standaard zoals ISO 9001 ons daarbij helpen, of is een zelfgekozen aanpak wellicht beter?
|
Veiligheidsfunctie(s) op de werkvloer27/06/2023
We stellen vast dat het op de werkvloer niet altijd even duidelijk is of het bij het invullen van een bepaalde job nu wel of niet om een veiligheidsfunctie gaat. Wanneer wel of niet? Het lijkt simpel en dat is het ook, maar het antwoord kan wel verrassend zijn.
|
Een welzijns- en veiligheidscultuur binnen jouw bedrijf
|
Webinar Preventie & Welzijn op het werk19/02/2023
Preventie en welzijn op het werk. Het is op zich een vaag begrip. Niet elke zaakvoerder begrijpt goed wat er van hem/haar verwacht wordt rond dit thema. Wat zegt de wetgeving en wat is het wettelijk kader? Wie zijn de actoren binnen preventie en welzijn? Wat is uw rol als zaakvoerder en welke andere rollen zijn van belang?
|
Klantenklachten zijn percentages en geen aantallen23/01/2023
Een bedrijf heeft 26 klantenklachten afgelopen maand. Is er nu nood aan grote paniek of zit iedereen relaxt in de zetel? Moeilijk te beantwoorden als je de context niet kent, en als je geen vergelijkingspunten hebt. Hoe ga je om met klantenklachten en hoe zorg je dat dit 'spreekt' voor de medewerkers?
|
Het concept van kwaliteitsborging: slot op de deur12/01/2023
Helaas bestaat er geen magisch tovermiddel die een productieomgeving van vandaag op morgen perfect op punt stelt. Toch is het van belang om ‘het bloeden’ zo snel mogelijk te stoppen. Dit met als enige doel: Enkel nog correcte producten leveren aan onze klanten. Hoe pak je dit in 10 stappen gestructureerd aan?
|
De Lumeron QHSE - Businesspartner28/11/2022
Niet elk bedrijf heeft resources voldoende om elke rol goed in te vullen. Vaak zijn er medewerkers met bijtaken zoals kwaliteitsmanagement of andere QHSE gelinkte rollen. In onzekere en turbulente tijden met torenhoge energiekosten, stijgende personeelskosten ligt de druk hoog. Iedereen focust op de eigen hoofdtaak. De gevolgen in functie van die bijtaken laat zich raden...
|
Hernieuwde ISO 27001 norm goedgekeurd - ISMS
15/11/2022
Informatieveiligheidsmanagement (ISMS - information security management system) is niet meer weg te denken uit onze dagdagelijkse bedrijfsvoering. De recent goedgekeurde ISO 27001:2022 kent verschillende nieuwigheden op vlak van de high level structuur als de annex met technische controles. De inkoppeling en gelijkenis met ISO 9001 blijft mogelijk.
|
Wat is de meerwaarde van een managementsysteem?17/10/2022
Een kwaliteitsmanagementsysteem is vandaag een effectief middel geworden om jouw business op een goede manier aan te sturen en te laten functioneren. Het brengt stabiliteit in de organisatie, zorgt voor een verhoogde medewerkersbetrokkenheid en is de basis voor verdere groei en duurzame ontwikkeling.
|
Het doel van kwaliteitsmanagement04/08/2022
Efficiëntie verhogen is alvast niet het doel van kwaliteitsmanagement…dat is de verrassende conclusie van een bevraging die we recent vanuit Lumeron deden onder onze klanten en volgers.
Wat is het doel van kwaliteitsmanagement dan wel? |
Preventie- en welzijnscultuur realiseren20/06/2022
Aan de ene kant moet je je als bedrijf wettelijk in orde stellen met de vereisten vanuit de Welzijnswet. Aan de andere kant zit er zoveel meer in Preventie en Welzijn dan het behalen van het wettelijk ‘Olympisch’ minimum. Ultimo bestaat het doel erin om binnen een bedrijf een Veiligheids-en Welzijnscultuur te realiseren waarbij alle werknemers in het bedrijf
|
Een managementsysteem in topconditie14/06/2022
Hoe houd je het kwaliteitsmanagementsysteem van jouw organisatie in topconditie?
In topconditie brengen en houden betekent niet alleen het op peil houden van jouw huidig managementsysteem maar tevens het continu verbeteren ervan. Welk stappenmodel kan je hierbij volgen? Gratis kwaliteitskalender |
Hoe blaas je leven in JaarActiePlannen?23/05/2022
Je kent het wel, bij het begin van het jaar leg je de strategische doelstellingen voor dit jaar vast. Liefst vertaal je ze ook naar de verschillende processen en/of key activiteiten.
Je doet deze oefening zeer doordacht en steekt er voldoende tijd in zodat het resultaat een duidelijk Jaaractieplan oplevert. Maar hoe komt het dan dat vele JAP’en dikwijls dode letter zijn? |
Continu verbeteren in de mindset bij Limotec17/05/2022
De wereld van brand-, gas- en CO-detectiesystemen is een sector waarin het belang van topkwaliteit zowel een noodzaak als een evidentie is. LIMOTEC slaagt erin om alle medewerkers te betrekken bij het versterken van de organisatie via een modern en dynamisch kwaliteitsmanagementsysteem in lijn met ISO 9001.
|
Kwaliteit in z'n totaliteit: de 3 niveaus van kwaliteit09/05/2022
“Er loopt iets fout met de kwaliteit in onze organisatie”… Als we dit horen dan is het tijd om door te vragen. ‘Iets’ dat is nogal vaag, maar ook “de kwaliteit’ en ‘in onze organisatie’ triggeren toch wel een paar vragen.
Laat ons het even ontrafelen! |
Strategie en context van de organisatie25/04/2022
Om zeker te zijn dat we de juiste bouwstenen ter beschikking stellen en de juiste activiteiten ontplooien, moeten we eerst onze Strategie en richting bepalen. Er zijn een aantal tools die ons hierbij helpen en een krachtig geheel vormen zodat Strategie en Context van de organisatie wel degelijk het begin van alles is…
|
Een RACI in actie brengen
|
Hoe het EFQM-model helpt om resultaten te behalen!
|
Klantenklachten stuwen kwaliteit vooruit28/02/2022
Misschien staan we er te weinig bij stil, maar klantenklachten hoeven niet per sé alleen maar negatief te zijn. Een rare stelling denkt u? Een klantenklacht die binnenkomt is in eerste instantie toch een vervelende zaak voor uw bedrijf? Correct, maar het is meer dan dat. Ontdek hoe onze collega Peter hiernaar kijkt.
|
Het ABC van Quality en Mercedes EQ25/02/2022
Wat hebben Mercedes EQ en het ABC van Quality met elkaar gemeen?
Mercedes zet met zijn nieuwe elektrische wagens EQA, EQB en EQC de toekomst in, maar wat heeft dat te maken met Quality Assurance, Quality Beheersing en Quality Control? Ogenschijnlijk niets, maar laten we hier toch even dieper op inzoomen. |
Beheersen van managementsystemen22/02/2022
Wat hebben het beheersen van de Coronapandemie en Managementsystemen met elkaar gemeen?
Euh… op het eerste gezicht niet zoveel. Bij het nader bekijken van deze vraag kunnen we nochtans behoorlijk wat raakvlakken detecteren. |
Welke oplossing biedt een RACI matrix? 15/02/2022
U werkt samen met uw collega’s aan een project en zit regelmatig samen om te overleggen. Het valt u keer op keer op dat bepaalde collega’s hun taken niet opnemen. Dit frustreert je mateloos!
Herkenbaar? Hoe ga je hier mee om? En nog beter: hoe voorkom je dat dergelijke situaties gebeuren? |
De 4 non-negotiables van Kwaliteitsmanagement
|
Preventie - de groene lichten procedure03/01/2022
We stellen regelmatig vast dat de preventiedienst te weinig of zelfs helemaal niet betrokken is bij de aankoop van arbeidsmiddelen en beschermingsmiddelen.
Hier bestaat nochtans een wettelijk kader voor.... Lees onze blog over de ‘3 groene lichten’-procedure om meer te weten! |
Kwaliteitsmanagement en de papieren tijger13/12/2021
In het verleden was er vanuit ISO de verplichting om procedures tot in punten en komma’s uit te schrijven.
Hierdoor ontstond de zogenaamde ‘papieren tijger’. Gelukkig is dat ISO-principe niet langer van toepassing, maar beoogt ISO vandaag een levend, efficiënt en effectief managementsysteem. Betekent dit nu dat we helemaal niets meer moeten documenteren? |
Mens sana in corpore sano als basis voor psychosociaal welzijn07/12/2021
De verstrengde Coronamaatregelen hebben ook een serieuze invloed op de bedrijfsdynamiek en op de psychosociale belasting en de psychosociale risico’s waar werknemers mee te maken krijgen. Maar hoe ga je proactief om met deze psychosociale risico's?
|
De toegevoegde waarde van Interne Audits08/11/2021
De kracht van een goede interne audit zit hem in de verschillende perspectieven van waaruit je een bedrijf bekijkt. Kunnen interne audits echt een antwoord bieden op hoe goed, vlot en betrouwbaar een bedrijf/afdeling/proces functioneert?
|
Sleutel-op-de-deur voor Quality Management26/10/2021
Je kunt een business partner opdracht een beetje vergelijken met een sleutel-op-de-deur concept. Tijdens het project pak je het totale gebeuren in handen en loods je de organisatie van de klant naar de vooraf afgesproken te bereiken doelen zonder dat de klant zich hierover dient te bekommeren.
|
Klimaatneutraal is een groeiproces05/10/2021
CO2-neutraal als duurzaamheidsdoelstelling is een strategische keuze. Alleen, hoe zet je zoiets op en welke referentiekaders zijn er? Kan een ISO 14001 milieumanagementsysteem ondersteunen in dit proces? En hoe evolueren we als bedrijf van inzicht naar 'climate leadership'
|
Continu verbeteren... hoe toon je dat aan?28/09/2021
Krijg je bij externe ISO-audits ook steevast de vraag hoe je kunt aantonen dat de organisatie voortdurend bezig is met verbeteren? Een logische vraag eigenlijk, want het is voor ieder managementsysteem een fundamentele doelstelling.
|
Meten is weten... maar hoe?21/09/2021
Meten is weten... Er zit heel wat waarheid in deze zin, maar eens je de kennis hebt, moet je er dan ook iets mee doen! Dat is eigenlijk de essentie van het ganse verhaal. Alleen, dit is geen evidentie. Hoe zorg je ervoor dat wat je meet ook iets bijbrengt?
|
De 7 kwaliteitsmanagementprincipes toegelicht16/08/2021
Een degelijk opgezet kwaliteitsmanagementsysteem volgens de ISO 9001:2015 norm steunt op zeven principes. Deze principes kan men eveneens gebruiken bij de opmaak en de validatie van het kwaliteitsbeleid van een organisatie. Maar waar staan deze principes voor?
|
5 vragen met echte feedback rond klantentevredenheid28/07/2021
U kent het wel, na bijna elke online bestelling volgt er een vriendelijk verzoek om in een paar vragen uw tevredenheid over de dienstverlening en of het product via een score en een korte beoordeling neer te pennen…Pfff, denken velen. Hoe kan het dan wel werken? Hoe krijg je zicht op klantentevredenheid.
|
Hoe kan een schildpad helpen om het bos door de bomen te zien?12/07/2021
Ruim 5 jaar na de introductie van de ISO9001:2015 kwaliteitsnorm hebben zowel interne als externe auditoren nog steeds last van het 8ste kwaliteitsmanagementprincipe. Of liever gezegd auditoren hebben last met het feit dat dit principe weggevallen is. Wat nu een geschreven procedure niet meer moet...
|
Stop het brandjes blussen en focus op de oorzaken28/06/2021
Het is allemaal de schuld van “de grote baas”…! En inderdaad, als je iets te ver doorvraagt bij het uitvoeren van een Root Cause Analyse (RCA), kan je hier op uitkomen… Maar als je niet ver genoeg doorvraagt, kom je misschien op ontevreden klanten, gefrustreerde werknemers, slechte leveranciers en onnodige kosten uit!
|
Management review, een verplicht nummer?07/06/2021
Iedereen goed voorbereid rond de tafel krijgen op een ISO 9001 management review ( directiebeoordeling ) is niet evident. Hoe krijg je dit geregeld? Hoe zorg je ervoor dat dit geen verplicht nummer is waar enkel de kwaliteitsverantwoordelijke aan werkt?
|
Hoe pak je preventiemanagement praktisch aan?25/05/2021
Hoe kan je praktisch aan de slag met preventiemanagement, en hoe koppel je dit aan andere strategische plannen binnen de organisatie? Zijn GPP & JAP nog onbekende begrippen? Ontdek er meer over in het derde deel van onze trilogie rond veiligheidsmanagement.
|
De 7 linken tussen de autokeuring en interne audits04/05/2021
Heb je recent ook jouw voertuig moeten laten onderwerpen aan de autokeuring? De kans dat je tijdens het wachten hierbij de link legde naar het auditeren van een managementsysteem, is ongetwijfeld zo goed als onbestaande. Desalniettemin zijn er behoorlijk wat overeenkomsten te vinden.
|
Wie zijn de spelers op het veiligheidsterrein23/03/2021
Wie zijn de hoofdrolspelers in de organisatie die actief zijn op het gebied van welzijn binnen uw onderneming.
Welke belangrijke rol spelen zij bij de veiligheidscultuur en het veiligheidsbeleid van uw onderneming, en welke verantwoordelijkheden heeft elk van hen? Ontdek het in deel 2 van onze trilogie rond veiligheidsmanagement. |
Zolang er niets ernstigs gebeurt, blijft preventie onder de radar22/02/2021
Heb je als bedrijf medewerkers op de payroll staan? We stellen vast dat de prioriteiten en de focus niet meteen op preventie en welzijn op het werk liggen. Bijgevolg blijft preventie onder de radar zolang er geen ernstig incident of arbeidsongeval gebeurt. In dit eerste deel van een trilogie rond "preventie op het werk" komt de wettelijke omkadering aan de beurt.
|
Het procesmodel: De kracht van het visuele15/02/2021
Beeld je een wereld in zonder die tekeningen, afbeeldingen, foto’s… het zou het leven toch wat ingewikkelder maken, niet? Eigenlijk is dit hetzelfde voor een organisatie en de manier waarop een organisatie werkt. Hoe kan je makkelijk uitleggen hoe jouw organisatie werkt?
|
Zicht op uw proceswerking in 10 vragen12/01/2021
Werken aan de processen van uw organisatie stuwt uw organisatie naar een hoger maturiteitsniveau. Maar hebt u zicht hoe ver uw organisatie per vandaag staat rond proceswerking? Welke opportuniteiten zijn er nog? Welke blinde vlekken? Via onze quickscan krijgt u meteen zicht op waar u staat.
|
Wat ga jij doen vandaag? En weet je ook waarom?04/01/2021
Toen onze consultant Katrien bij één van haar eerste opdrachten bij een klant over de vloer kwam, kreeg ze meteen de vraag van een medewerker " Weet jij wat ik vandaag zou kunnen doen? ". De vraag en vooral het antwoord opende een nieuwe wereld voor de medewerker die doelstellingen leerde ontdekken.
|
De procedure van de gemorste koffie14/12/2020
Wat gebeurt er als een organisatie op de vingers wordt getikt omdat ze de procedure voor het opkuisen van gemorste drank niet hebben gevolgd? Grote paniek... Een externe audit die ze wellicht niet snel zullen vergeten, maar wel eentje met een betekenis.
|
Veiligheid en gezondheid winnen aan belang07/12/2020
De cijfers rond veiligheid & welzijn op het werk zijn hallucinant. Reden genoeg dus om als organisatie werk te maken van een degelijk ‘Health and Safety’-beleid, te bouwen aan een veiligheidscultuur en misschien zelfs te kiezen voor een Veiligheidsmanagementsysteem, al dan niet met ISO 45001-certificatie.
|
7 stappen om FMEA doeltreffend te implementeren02/11/2020
In de automobielindustrie kent men FMEA (Failure Mode & Effect Analysis) als een goed ingeburgerde methodiek, maar deze techniek wordt ook uitgebreid toegepast in andere sectoren. Het doel van de FMEA-techniek is de Wet van Murphy “Alles wat fout kan gaan, zal fout gaan” te slim af te zijn en een product of een proces robuuster en veiliger te maken.
|
ISO 27001 legt de klemtoon op security management12/10/2020
De ISO 27001-normeisen zijn vrij algemeen omschreven. Dit biedt de mogelijkheid om via een vertaalslag de normvereisten te kneden op maat en de mogelijkheden van het bedrijf. ISO 27001 is op die manier zowel haalbaar voor de kleinste KMO als voor de grootste multinational.
|
Til uw organisatie naar een hoger niveau05/10/2020
Uit analyse blijkt dat ongeveer 25% van de Vlaamse KMO's zich in een ‘chaotische toestand’ bevindt of zeggen we beter "overlevingsmodus". Het kiezen voor een managementsysteem verschaft organisaties een stabiele basis en de ruggengraat om zichzelf naar een hoger niveau te tillen.
|
Een proces dient ... om gestructureerd af te wijken29/09/2020
Er zijn verschillende manieren om een proces vast te leggen, lees er meer over in dit nieuwsitem “processen in kaart brengen”. Maar eenmaal een proces vast ligt komt er ook een ander misschien nog belangrijker voordeel boven. Je hebt nu een kapstok om er gestructureerd van af te wijken…
|
Interne en externe audits anno 202021/09/2020
Wie een (ISO9001) gecertifieerd kwaliteitsmanagementsysteem heeft, ziet vast ook de link met wat er in 2020 speelt… Externe en interne belangrijke punten (“issues”) … In een andere post hadden we het al over de impact op de kwaliteitsmanager. Maar ook de interne auditoren, en met uitbreiding de externe auditoren, dienen nu anders naar de situatie te kijken.
|
Daar sta je dan als kwaliteitsmanager in Corona-tijd20/08/2020
Het is nu zaak om ervoor te zorgen dat alles wat met het team goed is opgebouwd niet verloren gaat, zonder dat je nu alle pijlen hierop moet richten. We zijn er zeker van dat de hoofdfocus in de meeste bedrijven op de juiste dingen ligt om deze fase door te komen. Door nu wat creativiteit aan de dag te leggen, kunnen we ervoor zorgen dat, eenmaal we terug in rustiger water komen, het kwaliteitsgebeuren normaal verder kan.
|
Klantentevredenheid daar koop je weinig mee29/06/2020
Onze consultant, Bart Hoornaert, hoorde afgelopen week tijdens een interne audit een gevatte opmerking van een zaakvoerder die tot nadenken stemt: " Klantentevredenheid daar koop ik weinig mee..."
Een choquerende boodschap...? Benieuwd waarom de zaakvoerder deze uitspraak deed, en wat hij hiermee bedoelde? Hij had er alvast een goede verklaring voor. |